Файна господинька Рецепти: Полтавські галушки з куркою


%d1%80%d0%b0%d1%97%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%96-%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%83%d1%88%d0%ba%d0%b8Так, шановні господиньки, вам не здалося, це оригінальний фірмовий рецепт галушок від самої Раїси Опанасівни Кириченко 

з музею її памяті у Полтаві,  надрукований полтавським виданням! Вона часто їх готувала. Памятаєте пісню “Полтавські галушки”? Була вона і в Тюмені, і на Кавказі, і братам часто доводила, що смачніше галушечок нічого в світі не буває. І у Полтаві ви їх скрізь в меню ресторанів знайдете. А я дещо змінила цей її фірмовий  рецепт, з огляду своєї кулінарної практики.

Полтавські галушки з куркою

%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%83%d1%88%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd

Хитрощі співачки та файної господиньки:

  1. Раїса Опанасівна радила тісто заводити на кефірі. А я цього не раджу тому, що коли вона жила і творила, кефір у магазинах був взагалі не такий як зараз, він скисав на третю добу. А теперішній стоятиме місяць і з ним нічого не станеться, не скисне він у вас, хоч танцюйте. То у цьому випадку я радила б домашній кисляк, але і цей варіант двоякий. Недокис або перекис і галушки ваші __ бруски! Казала моя бабуся: “Щоб робити вареники чи галушки, онучко, здорові сильні руки треба мати і ніколи не гаси соду у кисляку, тісто буде глевке, посипай соду тільки на борошно! І давай йому відпочити хвилин з тридцять! І місити його треба до тих пір, щоб розбилися усі грудочки, не всі витримують. І борошно треба корегувати, щоб тістечко було молоденьке” У мене не часто вдається таке тісто. Тому я перейшла на дріжджовий варіант. Результат завжди позитивний і варенички мої, і галушечки просто сяють!
  2. “Львівські” дріжджі __ це найкращий варіант для випічки. Взяла я одного разу “Криворізькі” і пошкодувала, бо тільки продукти перевела.
  3. А тісто, доречі, як ви помітили, дуже універсальне: для галушок, вареників, додайте 50г масла і вуаля — у вас вже чебуреки. 
  4. Замість цілої курки можна взяти або філе, або ніжки чи стегенця.
  5. Смажити курочку смачніше на вершковому маслі, але якщо ви захочете на олії, будь ласка беріть тільки рафіновану соняшникову та якщо ви витончений гурман зробіть на оливковій, відверто скажу, аж так далеко мене не заносило. Всежтаки це наш український оригінальний рецепт!
  6. На сайтах полтавських ресторанів радять відварювати філе, але Раїса Опанасівна наголошувала на тому, що краще підсмажувати, сама випробувала, дійсно смачніше останнє.
  7. Пасеруйте овочі окремо, цю штучку підгледіла в Ектора Хіменеса Браво (Майтер Шеф) і отримаєте смакоту. Але, якщо на ваш смак приготувати соус краще, будь ласка готуйте так, все разом: мясо, овочі, сметана!
  8. Стосовно галушок: варіть хоч на пару, хоч на воді, мені більше подобається на пару, вони будуть пухкіші. Та й співачка більше полюбляла і вареники, і галушки на пару, полтавчанка.
  9. Підберіть правильний посуд, бо страві треба тушкуватись у духовці.

Інгрідієнти:

курятина __ 600г

морква 1-2 шт

цибуля ріпчаста __ 1-2 штуки

сметана __ 250 -500г (на свій смак)

бульйон __ 2-3 склянки

вершкове масло для обсмажування: скільки потрібно

для тіста:

дріжджі __ 50г (пів стограмової пачки  пресовані)

вода __ 1 склянка (тепла, але не прохолодна)

цукор __ 1 чайна ложка

сіль __ 1/3 чайної ложки

борошно __ скільки візьме, зазвичай у мене це десь 2-3 склянки 

Приготування курятини:

  1. Підсмажте курятину на вершковому маслі до золотистого кольору. Увага, не відходьте, бо це масло його треба частіше перемішувати, інакше згорить!
  2. Відправте у каструлю, вливши попередньо бульйон.
  3. Спасеруйте на вершковому  маслі овочі окремо моркву і цибулю до золотистого кольору.
  4. Додайте у каструльку, покладіть сметану (розмішайте ретельно, бо сметана осяде на дні і пригорить) і тушкуйте 20-30 хвилин (після кипіння на меленькому вогні), якщо курочка домашня, то 45 хвилин як у оригінальному рецепті.

Приготування тіста:

  1. У емальовану глибоку миску покладіть пів пачки дріжджів, додайте сіль, цукор, теплу воду __ розмішуйте, щоб розійшлися дріжджі (я цей процес роблю рукою)
  2. Додавайте борошно потроху, не кидайте все відразу, можете забити тісто (буде твердим)%d1%82%d1%96%d1%81%d1%82%d0%be
  3. Таке у вас воно повинно бути, вкладіть в кульок і залиште відпочивати на столі 20-30 хвилин, щоб воно підійшло.

Приготування галушок:

  1. Розріжте на чотири частинки, з кожною зробіть ковбаску і поріжте шматочками.96617711_galushki4
  2. Варіть на пару 7 хв, накрийте глибокою емальованою мискою по діаметру каструлі.%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%83

      3. Галушок у вас багатенько, додайте у каструлю де тушкується курочка необхідну кількість (на свій розсуд і не хвилюйтесь не залишаться, дітлашня змітає їх у лічені хвилин, якби тільки вам вистачило), додайте ще бульйону, якщо потрібно і в розігріту духовочку відравте на 15 хвилин.

Ресторани радять відразу тушкувати у духовці 30 хвилин. Я робила суп, додала більше бульойону і плавлений сирок, таку смакоту син уплітає за дві щоки. Так виглядають галушки у Полтавських ресторанах. Мої теж так виглядали, але мої мали пікантний смак плавленого сиру. А ще ваша фантазія здатна вигадати на основі цього свій новий оригінальний рецепт. Можна галушечки начинити: шматочками плавленого сиру, сосисками, фаршем, картоплею, капустою, потрошками і т.д.

%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%83%d1%88%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd

Фантазуйте і смакуйте!

Матеріал підготувала: Оксана Розум, журналіст-блогер незалежного інтернет видання “Яготинські “НАНО-ВІСТІ”, 09 лютого 2017 рік

Advertisements

About jagonenastiblog редакція

Журналіст, письменник.
Опубліковано у Файна господинька! | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s